HUBERT LAMPO GENOOTSCHAP

MR in New Yorkse Subway

Wat is er magisch-realistisch aan de New Yorkse Subway?

Geert Molenberghs

 

Wie er op 23 juni 2024 in Wéris bij was, herinnert zich waarschijnlijk de verwijzing naar de H en L treinen van de New Yorkse ‘Subway’, met de realistische L die we op de netkaart terugvinden en de magische ‘H train’ die bestaat zonder dat hij evenwel te bespeuren valt op de kaart.

Ofschoon beloofd bracht Wéris niet voldoende opheldering. Tijd dus om de knoop te ontwarren, maar eerst een woordje uitleg over waarom de subway ‘subway’ heet. Immers, in 1904, wanneer de eerste lijn opende, reden er al meer dan 40 jaar treinen door de buik van Londen: begonnen als Metropolitan Railway, en intussen aangeduid met de termen ‘Underground’ en ‘Tube’ – ‘Underground’ voor het gehele systeem, ‘Tube’ voor de nieuwere lijnen in buisvormige tunnels. In Parijs was vier jaar voordien, tijdens de eeuwwisseling, de ‘Métropolitain’ gestart, ‘Métro’ voor de vrienden, en zowat de meest gebruikte term voor systemen van Antwerpen over Amsterdam tot Washington DC. Was New York City een laatkomer? Ja en neen, want de Subway was initieel een aanvulling op en nadien vervanger van de ‘Elevated Railway’, een systeem van stadstreinen op viaducten doorheen Manhattan en Brooklyn. De ‘Elevated’ was te licht van opbouw, had te weinig capaciteit, en liet het afweten bij sneeuwweer. Van het ene kwam het andere en vandaag rijden en 25 treindiensten over een systeem van 36 deels ondergrondse maar evengoed nog steeds deels bovengrondse spoorlijnen. Heel wat treindiensten maken gebruik van twee of meer tunnels en omgekeerd zijn er tunnels die twee of meer treindiensten ontvangen. Wie de kaart bekijkt kan zich niet van de indruk ontdoen dat er een occult patroon aan ten grondslag ligt, met ongetwijfeld een diepere betekenis die zich evenwel niet zomaar openbaart, net zoals we in De Madonna van Nedermunster lezen over het wegennet:

“Het warnet van wegen rond Nedermunster beantwoordt aan een oeroude, occulte geometrie (…) ééns door lang vergeten geslachten in ruimte en tijd gefixeerd.”

Het wordt nog vreemder wanneer we opmerken dat sommige treindiensten met een letter en andere met een cijfer worden aangeduid. Daarmee kijkt New York hooghartig neer op steden die hun lijnen met kleuren aanduiden, al kunnen namen – zoals in Londen – op enige clementie rekenen, want de treintunnels waarvan de diensten gebruik maken dragen eveneens namen, meestal van boven- of ondergelegen straten en lanen, maar soms ook van personen, zoals Culver Line en Steinway Tunnel – van de piano’s!

De letters en cijfers voorzien ons van een sleutel om het occulte tunnelnetwerk te begrijpen: het is samengesteld uit de historische netten van drie verschillende en onderling concurrerende maatschappijen (Interborough Rapid Transit, Brooklyn Manhattan Transit, Independent System). Ze werden geconsolideerd in 1940 door burgemeester Fiorello La Guardia. Elk van die systemen heeft een vrij logische opbouw, maar ze lijken nogal willekeurig en wanordelijk gesuperponeerd – in werkelijkheid om met elkaar te concurreren in wijken met grote vervoersvraag.

De ‘A train’, gekend van het liedje ‘Take an A train’ van Duke Ellington, was de langste metrolijn ter wereld, tot lijn 2 in Shanghai de gele trui overnam. Hij verbindt het noordelijkste puntje van Manhattan (Inwood Hill Park, met zijn precolumbiaanse overblijfselen!) met drie eindpunten in het zuidoosten van Brooklyn. Om de drie eindpunten met toch enige regelmaat en acceptabele frequentie te kunnen bedienen, rijdt de ‘A train’ beurtelings naar twee van de drie eindpunten, waarbij het derde eindpunt (Rockaway Park) bediend wordt door een korte treinpendel. Het is één van de drie pendeldiensten in het netwerk, die op de kaart allemaal met de letter ‘S’ voor ‘shuttle’ worden aangeduid. Is het voor de occasionele bezoeker ingewikkeld, voor de lokale bevolking is heet vertrouwd, maar voor het technische personeel van de metromaatschappij verwarrend; ze dienen immers zonder ambiguïteit naar de treindiensten te kunnen verwijzen. Intern wordt de pendeldienst, die als ‘aide de camp’ voor de A train fungeert, aangeduid met de letter H. Je vindt de ‘H’ noch op de kaart, noch op de treinen, als spreekt de volgende afbeelding dat tegen.

 

 Na de doordocht van orkaan Sandy was er geen functionele spoorbrug meer naar het Rockaway schiereiland. Er werd er een pendeldienst ‘H’ ingelegd (‘ingesteld’ in het ‘openbaarvervoers’) tot de brug was hersteld. Zowel de gebruikelijke magische als de sporadisch realistische ‘H’ rijden door het welluidende ‘Hammel’s Wye’.

Laten we als afsluiter nog even stilstaan bij de twee andere pendeldiensten. Eentje ervan wordt intern wel degelijk met ‘S’ aangeduid – de Franklin shuttle. De derde, en meest zichtbare voor wie zich in de onderwereld begeeft, verbindt Grand Central Terminal met Times Square, beide gelegen aan 42nd Street. De treindienst is slechts 700 m lang (tegenover de 52 km van de A train) en wordt intern met ‘0’ (nul) aangeduid. Is dat niet prachtig: ‘The Zero Train’. De andere ‘0 train’ vinden we op de magische kaart van het imaginaire ‘Gotham City’ uit de film ‘The Joker’. Tenslotte is ‘Gotham’ een van de zeer realistische bijnamen van de stad New York, naar het Britse dorpje ‘Goat Ham’ waarvan de bevolking zowel taxatie als de toorn van de heersers kon afwenden door zich krankzinnig voor te doen.  

Wil je lid worden van het genootschap ?

Het lidmaatschap van het Hubert Lampo Genootschap bedraagt minimaal € 25,00 per kalenderjaar en geeft recht op informatie over alle activiteiten en op ontvangst van De Scheldebode. Sponsoring is uiteraard ook mogelijk.

Voor verdere inlichtingen kunt u met ons contact opnemen: